kuvailija.fi

Esi-isiä etsimässä - dna:n salat ja selot

Sen verran menneisyyden kaiveleminen kiinnostaa, että teetätin itselleni dna-testin 23andMe-nimisen yrityksen myötävaikutuksella. Koska sen tulosten analysoiminen on tapahtunut lähinnä omassa päässäni, päätin avata ajatuksiani näin kirjallisesti. Ehkäpä joku pystyisi auttamaan minua kaikkien noiden segmenttien ja centimorganien kanssa.

Testin tekeminen oli helppoa: minulle saapui postin välityksellä koeputki, jonka puolilleen syljeskeltyäni palautin maksutta em. yrityksen hollantilaiseen haarakonttoriin. Tulokset tulivat verkkopalveluun noin kuukauden päästä. Siitä alkoikin sitten tämä kenties päättymätön savotta.

Haploryhmä

Wikipedia sanoo haploryhmästä seuraavaa:

Haploryhmä on ihmisen perimän tyyppi, joka on eri alkuperää olevilla väestöryhmillä erilainen. Haploryhmä määritetään sekä isälinjalle että äitilinjalle. Haploryhmiä vertailemalla on koetettu selvittää kansojen sukulaisuuksia ja alkuperää.

Minun isälinjani, eli y-kromosomiin perustuva haploryhmä on R1a1a ja äitilinjani H39. Isälinjan perimä siirtyy vain isältä pojalle. Äitilinja, eli mitokondrio-dna puolestaan siirtyy äidiltä sekä pojalle että tyttärelle. Niinpä minusta, ainakin näin alkuun, on tuntunut helpommalta seurata isälinjaa, jossa voi oikoa monta mutkaa suoremmaksi.

Vaan miten minä sitten olen tänne putkahtanut, Pudasjärven laajoille saloille?

Siinä sitä riittääkin pähkäilemistä.