kuvailija.fi

R1a1a - isältä pojalle

Afrikan läpi vaellettuaan esi-isäni levittäytyvät Lähi-idän ja Kaukasuksen kautta Eurooppaan. Toinen porukka suuntautui täysin päinvastaiseen suuntaan kohti Intiaa, mutta se on aivan toinen juttu. Keskityn nyt keski- ja itä-Eurooppaan saapuneeseen joukkoon.

Tuo heimo asettautui nykyisen Puolan, itäisen Saksan, Ukrainan, Valko-Venäjän ja eteläisen Balttian alueille (M458, keltainen). Tilan käydessä ahtaaksi osa noista metsästäjä-keräilijöistä keräsi kivensä ja keppinsä ja suuntasivat kulkunsa kohti koillista (Z280, violetti) ja vähäisemmissä määrin etelään. Toinen porukka päätti mennä lähemmäs kohti pohjoista vetäytyvää mannerjäätikköä (L664, sininen). Sama  sakki seilasi sukupolvien saatossa meren yli Norjaan ja etelä-Ruotsiin (Z284, vihreä) ja levitti siementään myös Skotlannin pohjoisiin osiin ja jopa Irlantiin saakka. Heitä kutsuttiin myös Viikingeiksi. Joissakin näistä joukoista kulki myös oma esi-isäni.

r1a1a euroopassa

Nuo kolme heimoa, sininen, vihreä ja violetti, olisivat testin mukaan minulle sukua. Sen mukaan perimästäni 97,4% on (itä)suomalaista alkuperää (yllättikö jonkun?) ja loput luoteis-eurooppalaista ja skandinaavista. Se, että onko isänilinjani germaanista vai slaavilaista alkuperää, vaatisi tarkempia testejä, joissa näkyy enemmän ns. markkereita. En vain vielä ole raaskinut sellaista teettää. Oma arveluni kuitenkin on, että isälinjani on saapunut Ruotsista Etelä-Pohjanmaalle, josta se on pikkuhiljaa levinnyt rannikkoa seuraillen kohti pohjoista. Kenties sukunimenikin voisi selittyä sillä, mene ja tiedä.

Huomattakoon, että eivät nuo edellä mainitut siirtymiset suinkaan ole olleet mitään yhtäkkisiä päähänpistoja, vaan ne ovat tapahtuneet pikkuhiljaa pitkien aikojen kuluessa. No, on toki niitä kotoa karanneitakin ollut.