kuvailija.fi

Geokätköily

Niille, jotka eivät tiedä, mitä geokätköily on, kerrottakoon, että tarkoituksena siinä on etsiä maastoon tai taajamiin piilotettuja kätköjä GPS-laitteen avulla. Kätköt ovat useimmiten säänkestäviä pakaste- tai filmipurkkeja, joskin muunkinlaisiakin virityksiä tulee paljon vastaan. Kätköt voivat olla myös purkittomia, mutta tuolloin niiden "löytämisen" eteen täytyy tehdä muutakin kuin vain saapua koordinaattien osoittamaan paikkaan.

Kun kätkö on löytynyt, löytyy sen sisältä logivihkonen, jonne kirjoitetaan kuittaus käynnistä. Löydön jälkeen on tapana käydä kirjoittelemassa löydöstään ns. löytöloggaus kätköilyn virallisella sivustolla osoitteessa geocaching.com. Tuon sivuston voi sanoa olevan koko harrastuksen keskipiste, josta löytyy kätköjen perustiedot koordinaatteineen ja jonne kaikki löydöt, tai löytymättömyydet, ilmoitetaan. Kätköilyreissulle lähtiessä geocache.fi oivallisine hakukoneineen on ehdottomasti paras alan sivusto.

Itselleni mieluisimmat kätköt sijaitsevat luonnonarvoiltaan, maisemallisesti tai historiallisesti mielenkiintoisella paikalla. Löytöjen määrää tärkeämpi asia minulle onkin niiden laatu. Tällaisia kätköjä olen pyrkinyt, enemmän tai vähemmän onnistuneesti, tekemään itsekin. Mielestäni kätköily toimii parhaana mahdollisena matkaoppaana liikuttaessa ennestään tuntemattomilla seuduilla.

Kätköillessä pyrin pitämään varustukseni mahdollisimman minimaalisena. Tärkein apuvälineeni on Garmin Oregon 600, tuttavallisemmin Oregaano. Muita mukana kulkevia tavaroita on lyijytäytekynä mahdollisimman pehmeällä terällä, vara-akut sekä satunnaisesti otsalamppu ja Leatherman. Jos taivallusta on pidemmälti, reppuun mahtuu sitten myös kätköjen huoltoon tarvittavia tavaroita, kuten Minigrip-pusseja, Silicaa sekä pieni vihko tai useampikin. Autossa kulkee sitten akkulaturi ja kenties täppäri usb-johtoineen ja latureineen.

Nimimerkkini kätköilymaailmassa on "reply". Olen rekisteröitynyt harrastajaksi vuonna 2006, mutta aktiivisesti olen ollut menossa mukana toukokuusta 2007. Ensimmäinen löytöni oli Taivalkoskella sijaitseva Kurtinjärvi-niminen multikätkö, joka on jo siirtynyt arkistoon.

Kätköilystatistiikkaani (lähde: geocache.fi)